Woensdag 01 mei 2019

8 Interessante weetjes over goud

Goud is een prachtig edelmetaal waar wij graag mee werken. Goud is puur, glanst altijd en blijft eindeloos lang mooi. Het is dan ook zo dat goud niet kan roesten. Er zijn oneindig veel leuke, mooie en interessante weetjes over goud en wij delen er graag 8 met u.

1. De zwaarste goudbaar ter wereld

Een goudbaar biedt de hoogste zuiverheidsgraad. We hebben het dan over 999,9 delen per 1.000 delen. De aanduiding ‘999,9’ wordt altijd op de goudbaar getoond. Het gaat in dat geval om een 24-karaats goudstaaf. De grootste goudstaaf ter wereld, die ook direct het zwaarst is, kan worden bewonderd bij de Toi Gold Mine in Japan. Deze goudbaar werd door een dochteronderneming van Mitsubishi gemaakt en heeft een afmeting van 45,5 x 22,5 x 17 centimeter. Het gewicht is vastgesteld op 250 kilo!

2. Het is over heel de wereld te vinden

Goud is natuurlijk niet iets dat met een machine gemaakt kan worden. Het wordt gevonden, en dat kan zomaar overal op aarde zijn. In het verleden is er op elk continent van de aarde goud gevonden en dit betekent dat de wereld er eigenlijk vol mee ligt. Er zijn dan ook nog altijd mensen die zichzelf tot ‘goudzoeker’ benoemen en actief zoeken naar een waardevol stukje goud.

3. Goud zit in iedereen!

Arm of rijk.. Iedereen heeft goud. Misschien niet in een sieradenkistje of een kluisje, maar van binnen. Het is namelijk zo dat ieder menselijk lichaam van nature 0,2 milligram goud bevat. Het grootste deel van dit toch al kleine beetje goud bevindt zich in ons bloed.

4. Goud wordt door de natuur gemaakt

Dit is eigenlijk geen nieuws, maar velen weten niet hoe goud dan precies ontstaat. Goud is absoluut een natuurproduct. Het ontstaat namelijk gewoon uit water. Dit water wordt door middel van een natuurlijk proces in goud veranderd tijdens een aardbeving.

5. Goud kan in bomen gevonden worden

Goud kan in de natuur worden gevonden op veel verschillende manieren. De meest bekende manier is wel het zeven van water, waarbij men hoopt kleine beetjes goud in de zeef achter te zien blijven. Goud kan echter ook in minimale hoeveelheden worden gevonden in bomen. Zo kunnen eucalyptusbomen zeer kleine goudsporen in de bladeren bevatten.

6. Gouden medailles zijn niet van goud

Wanneer kinderen bij een wedstrijd een gouden medaille ontvangen, dan weten we eigenlijk allemaal wel dat het niet om echt goud gaat. Toch zijn er veel mensen die geloven dat een Olympische gouden medaille wél volledig van goud is gemaakt. Niets is minder waar. Een Olympische gouden medaille bevat namelijk slechts 1,34 procent goud.

7. De zon bevat goud

We hebben het wel eens over ‘de gouden zon’. Deze uitspraak komt natuurlijk ergens vandaan. Het heeft niet alleen te maken met de schitterende kleur, maar ook met de zogenaamde inhoud van de zon. Het is namelijk zo dat de zon ook goud bevat. De zon bestaat voor een 16 miljardste deel uit goud.

8. Goud verdwijnt van een trouwring

Ringen beschadigden wanneer zij gedragen worden. Een trouwring is in verreweg de meeste gevallen van goud gemaakt. Ieder jaar verdwijnt er gemiddeld ruim 6 milligram goud van de ring door de ring te dragen. Deze minuscule stukjes goud ‘verdwijnen’ gewoon. Zij komen op de grond terecht en worden opgeveegd of met de wind meegevoerd.

Een gouden geschenk laten maken

Wilt u een moment laten vastleggen in een geschenk? Venrooy maakt uw herinnering graag bijzonder. Wij kunnen voor u een gouden geschenk op maat maken, zoals een horloge, een set manchetknopen of een broche. Uiteraard kunnen wij ook gebruik maken van andere edelmetalen. Neemt u gerust eens contact met ons op voor een vrijblijvend voorstel op maat.


Meer blog items

28 Jun

Graveren van geschenk: maak het persoonlijk!

Het graveren van een geschenk geeft nét dat beetje extra persoonlijkheid aan het cadeau. Een gravure is in de meeste gevallen subtiel aanwezig, maar heeft vaak een waardevolle betekenis. Uiteraard zijn er veel verschillende mogelijkheden wanneer het gaat om de gravure. Zo kunnen er onder meer namen, teksten en logo’s worden gegraveerd. De gravure bestaat al sinds de 15e eeuw Al eeuwenlang worden eigendommen en geschenken voorzien van een persoonlijke gravure. In de prehistorie werden er al eigendommen gegraveerd. In de Franse plaats Colmar zijn er twee gravures uit het jaar 1398 te bewonderen in het plaatselijke museum. In de 15e eeuw ontstond de druktechniek die we in deze tijd nog altijd kennen. Deze techniek werd voor het eerst toegepast in het zuidwesten van Duitsland, waar zilver- en goudsmeden diverse producten graveerden middels de techniek. Graveren is in het verleden gedaan door middel van krassen en branden. Daarnaast kennen we vanuit een latere tijd ook het graveren met een frees en het etsen. Graveren is niet meer standaard Door de jaren heen is het graveren steeds verder ontwikkeld. Hierdoor zijn er ook steeds meer materialen die kunnen worden gegraveerd. Niet alleen goud en zilver kunnen worden gegraveerd, maar bijvoorbeeld ook glas en hout kunnen worden voorzien van een maatwerk gravure. Venrooy maakt diverse maatwerk producten van verschillende materialen, waaronder goud en zilver. Vanzelfsprekend kunnen wij alle maatwerk producten voorzien van een gravure naar wens om het geschenk extra bijzonder te maken. Een subtiele toevoeging aan ieder geschenk Of u nu een paar manchetknopen, een horloge of bijvoorbeeld een armband laat maken als geschenk; met een gravure wordt het geschenk op subtiele wijze extra persoonlijk gemaakt. U kunt op bijzondere wijze een speciale boodschap toevoegen aan het geschenk. Uiteraard is het mogelijk om te graveren in ieder gewenst lettertype, waardoor het eindresultaat echt perfect aan uw wensen en eisen voldoet. Wij kunnen producten graveren met onder meer teksten, logo’s, slogans, (bedrijfs)namen en initialen. U heeft hier alle vrijheid in. Graveren op maat Venrooy staat voor u klaar wanneer u een geschenk op maat wilt laten maken. Voor de meest uiteenlopende gelegenheden bieden wij diverse mogelijkheden. U kunt zelf uw ontwerp aandragen, maar wij zijn er uiteraard ook om met u mee te denken. Wij willen u graag een bijzonder product bieden waar u echt waarde aan hecht. Wij informeren en adviseren u graag als het gaat om de producten, maar natuurlijk ook met betrekking tot de eventuele gravure. Neemt u gerust eens contact met ons op voor een vrijblijvend voorstel op maat.

Verder lezen
Bekijk alle artikelen