Woensdag 12 juni 2019

De geschiedenis van de penningen

Penningen of munten, weet u het exacte verschil? Vaak worden de twee door elkaar gebruikt. Penningen zijn munten die al vele honderden jaren bestaan. De penning heeft dan ook een zeer rijke geschiedenis waar veel over verteld kan worden. Venrooy uit ‘s-Hertogenbosch maakt unieke penningen voor de meest uiteenlopende gelegenheden en deelt graag een stukje geschiedenis van deze munten met u.

De Zilveren Karolingische Denarius

In een heel ver verleden vinden we de Zilveren Karolingische Denarius. In het Romijnse Rijk was dit één van de meest gangbare munten. In Nederland werd de munt een ‘penning’ genoemd. Naast deze munt bestonden er in die tijd vrijwel geen andere muntsoorten. Er werden veelvouden in goud en zilver geslagen, met een eigen naam, vanaf de dertiende eeuw. Als rekeneenheid bleef men de penning gebruiken. Het zilver in de munt werd in het jaar 1573 vervangen door koper door de aanhoudende inflatie.

De steekpenningen

De penning werd in dezelfde periode waarin het zilver door koper vervangen werd ook ingezet als eenheid voor belastingheffing. De landheer eiste bijvoorbeeld de twintigste penning of de honderdste penning op. In 1569 voerde de Hertog van Alva de tiende penning in. De term steekpenning bestond al sinds 1437, maar werd vanaf dat moment aan de tiende penning gekoppeld. Een steekpenning was een betaalmiddel om een gunst af te kopen of een voorkeursbehandeling te krijgen.

De penning staat in het geheugen gegrift

Penningen hebben in het verleden een zeer grote rol gespeeld. Zij werden ingezet als betaalmiddel, later als fooi en nog wat later als rekenmiddel. Uiteindelijk is de term ‘penning’ altijd meegenomen in het geheugen. Tegenwoordig worden penningen niet meer gebruikt om mee te betalen of om een gunst af te kopen. In deze tijd worden penningen vooral gebruikt om aan anderen te schenken, bijvoorbeeld als blijk van waardering. Bij diverse memorabele momenten wordt er een gepersonaliseerde penning uitgegeven. Het jubileum is hier een mooi voorbeeld van.

Een eigen penning blijft bijzonder

De geschiedenis van de penning is rijk, gevarieerd en kleurrijk. Wij hebben dan ook slechts een deel van deze bijzondere geschiedenis verteld, om u een idee te geven van de (symbolische) waarde van de penning. Voor bedrijven, stichtingen en gemeenten blijft het heel bijzonder om een eigen penning te geven bij een bijzondere gebeurtenis. Voor iedereen die een unieke penning ontvangt blijft het heel speciaal.

Wilt u ook een eigen penning laten ontwerpen en vervaardigen? Neemt u dan gerust eens contact met ons op voor een voorstel op maat. Wij informeren u graag over de vele mogelijkheden die wij u aan kunnen bieden.


Meer blog items

28 Jun

Graveren van geschenk: maak het persoonlijk!

Het graveren van een geschenk geeft nét dat beetje extra persoonlijkheid aan het cadeau. Een gravure is in de meeste gevallen subtiel aanwezig, maar heeft vaak een waardevolle betekenis. Uiteraard zijn er veel verschillende mogelijkheden wanneer het gaat om de gravure. Zo kunnen er onder meer namen, teksten en logo’s worden gegraveerd. De gravure bestaat al sinds de 15e eeuw Al eeuwenlang worden eigendommen en geschenken voorzien van een persoonlijke gravure. In de prehistorie werden er al eigendommen gegraveerd. In de Franse plaats Colmar zijn er twee gravures uit het jaar 1398 te bewonderen in het plaatselijke museum. In de 15e eeuw ontstond de druktechniek die we in deze tijd nog altijd kennen. Deze techniek werd voor het eerst toegepast in het zuidwesten van Duitsland, waar zilver- en goudsmeden diverse producten graveerden middels de techniek. Graveren is in het verleden gedaan door middel van krassen en branden. Daarnaast kennen we vanuit een latere tijd ook het graveren met een frees en het etsen. Graveren is niet meer standaard Door de jaren heen is het graveren steeds verder ontwikkeld. Hierdoor zijn er ook steeds meer materialen die kunnen worden gegraveerd. Niet alleen goud en zilver kunnen worden gegraveerd, maar bijvoorbeeld ook glas en hout kunnen worden voorzien van een maatwerk gravure. Venrooy maakt diverse maatwerk producten van verschillende materialen, waaronder goud en zilver. Vanzelfsprekend kunnen wij alle maatwerk producten voorzien van een gravure naar wens om het geschenk extra bijzonder te maken. Een subtiele toevoeging aan ieder geschenk Of u nu een paar manchetknopen, een horloge of bijvoorbeeld een armband laat maken als geschenk; met een gravure wordt het geschenk op subtiele wijze extra persoonlijk gemaakt. U kunt op bijzondere wijze een speciale boodschap toevoegen aan het geschenk. Uiteraard is het mogelijk om te graveren in ieder gewenst lettertype, waardoor het eindresultaat echt perfect aan uw wensen en eisen voldoet. Wij kunnen producten graveren met onder meer teksten, logo’s, slogans, (bedrijfs)namen en initialen. U heeft hier alle vrijheid in. Graveren op maat Venrooy staat voor u klaar wanneer u een geschenk op maat wilt laten maken. Voor de meest uiteenlopende gelegenheden bieden wij diverse mogelijkheden. U kunt zelf uw ontwerp aandragen, maar wij zijn er uiteraard ook om met u mee te denken. Wij willen u graag een bijzonder product bieden waar u echt waarde aan hecht. Wij informeren en adviseren u graag als het gaat om de producten, maar natuurlijk ook met betrekking tot de eventuele gravure. Neemt u gerust eens contact met ons op voor een vrijblijvend voorstel op maat.

Verder lezen
Bekijk alle artikelen